In de winter of tussen vakantieperiodes in, wanneer jij jouw camper niet gebruikt, wil je hem natuurlijk goed stallen. Er zijn verschillende opties voor het stallen van een camper, die allemaal een eigen kostenplaatje met zich mee brengen. Om jou te helpen een goed overwogen keuze te maken, hebben we de mogelijkheden en de kosten voor camperstalling even op een rij gezet, inclusief de voor- en nadelen van iedere soort stalling.

Camperstalling op eigen grond

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om jouw camper te stallen op je eigen grond, bijvoorbeeld in een schuur of garage, onder een afdak of overkapping, of zelfs gewoon op de oprit. Dit is de goedkoopste mogelijkheid voor het stallen van jouw camper, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste mag je wettelijk gezien je camper niet langer dan een bepaalde tijd voor de deur, op een parkeerplaats of in de straat parkeren. Hoe lang dat is, hangt af van de Algemene Plaatselijke Verordening, die per gemeente verschilt. Mocht je jouw camper aan huis willen stallen, ga dan naar de website van jouw gemeente, daar kun je de APV vinden.

De kosten van deze camperstalling

Het klinkt misschien logisch dat je jouw camper overal mag parkeren waar je wil, zolang je maar wil, aangezien je er wegenbelasting voor betaalt. Helaas is dat niet het geval. Voor een camper betaal je namelijk maar voor een kwart wegenbelasting, aangezien het een recreatief voertuig is dat over het algemeen maar tijdelijk wordt gebruikt. Daarom gelden er voor het parkeren van een camper dus ook andere regels. Als jij je niet aan die regels houdt, zul je een parkeerboete krijgen. Wel zou je eventueel een parkeervergunning aan kunnen vragen, maar de kosten hiervan verschillen nogal per gemeente.

Je camper buiten stallen

Een andere mogelijkheid is het zoeken naar een camperstalling buiten, op het terrein van iemand anders. Het nadeel van deze vorm van camperstalling is uiteraard dat de camper niet beschut staat en blootgesteld wordt aan de weersomstandigheden. Hierdoor kan de buitenkant van de camper sneller verouderen of beschadigen. Je zou je camper wel kunnen bedekken met een camperhoes om dit tegen te gaan. Het voordeel van het stallen op open terrein is dat het vaak wel een stuk goedkoper is dan beschutte stalling. De kosten voor een camperstalling op open terrein liggen rond de 200 euro per jaar.

Je camper stallen bij een boer

Veel boeren bieden de mogelijkheid om campers te stallen op hun terrein, bijvoorbeeld in een schuur, loods of een oude kas. Dit is over het algemeen een stuk goedkoper dan een officiële overdekte camperstalling, maar vaak ook wel minder professioneel geregeld. Het is voor de boer vaak slechts een bijverdienste, dus zorg wel dat je goede afspraken maakt over de stallingsvoorwaarden. Camperstalling bij een boer is een goede optie als je graag wil dat jouw camper droog staat, maar hier niet de hoofdprijs voor wil betalen. De kosten voor het stallen bij een boer variëren nogal, aangezien het afhankelijk is van de hoeveelheid ruimte die een boer heeft en hoeveel hij voor de stalling wil vragen.

Een overdekte camperstalling

Een overdekte camperstalling is de meest populaire optie voor het stallen van een camper tijdens de winterperiode. Dit soort stallingen hebben vergunningen nodig voor het opslaan van de campers, waar duidelijke regels en afspraken aan vast zitten. Zo weet je altijd zeker dat het een veilige stalling is. Er kan wel een groot verschil zitten tussen de kleinere stallingen en de luxere stallingen, bijvoorbeeld in de regels van het ophalen en opnieuw stallen van de camper, de openingstijden van de stalling, verwarming, garantie en het hebben van een vaste stallingsplek. Hoe luxer de stalling is, hoe meer je betaald. Een wat simpele stalling kost gemiddeld 250 tot 600 euro per jaar, maar voor een luxe camperstalling in de randstad ben je al snel 1500 euro per jaar kwijt.

Camperstalling in een garagebox

In een overdekte camperstalling worden alle campers naast elkaar gestald. Als je dat niet zo prettig vindt, kun je ook voor een garagebox kiezen. Zo heb je jouw eigen persoonlijke camperstalling en hoef je verder nergens rekening mee te houden. Tegenwoordig zijn er speciale garageboxen voor het stallen van campers, compleet met elektriciteit, stromend water en uiteraard voldoende hoogte. Je hebt vaak ook genoeg ruimte om nog extra spullen op te bergen naast jouw camper, bijvoorbeeld kampeerspullen. Voor een camper garagebox betaal je al snel 300 tot 400 euro per maand, dus zo’n 4000 tot 5000 euro per jaar. Je kunt ook een eigen garagebox kopen, dan ben je gemiddeld 40.000 tot 50.000 euro kwijt.